Logo de Amnistia Internacional
CABECERA

Secció Espanyola | Illes Balears | Mallorca

Formulario para buscar dentro de la web de Amnistía España
CONTENIDO

Inici  Notícia

Notícia
Mallorca. 13-01-19
AMNISTÍA INTERNACIONAL HA PARTICIPAT UN ANY MÈS EN L’ENCESA DE TORRES PELS DRETS HUMANS

A cada torre s’ha llegit un manifest denunciant la violència contra les dones refugiades

Haz clic para ampliar

Més de seixanta torres s'han encès avui a Balears a favor dels drets humans i en concret en homenatge a les dones refugiades. Amb el lema 'Talaies i talaiots de les Illes Balears. Un cant pèls drets humans ', s'han adherit a la iniciativa 48 punts a Mallorca, 15 a Menorca, un a Eivissa, un altre Formentera i dos al Marroc, a la localitat de Ouedlaou. Amnistia Internacional Illes Balears, que ha participat a l’acte per tercer any consecutiu,  agraeix la implicació del Consell de Mallorca en aquest projecte que demostra sensibilitat amb drets humans i amb els valors patrimonials i històrics de l’illa.

 

 

Aquesta iniciativa va ser impulsada el 2017 per un grup de professors de l'IES Marratxí i la Societat Balear de Matemàtiques amb l'ajuda de prop d'un miler de voluntaris. A més de sensibilitzar contra el drama humanitari, aquesta acció es proposa recuperar part del patrimoni de l'illa, com són les torres de defensa, i un sistema de comunicació basat en el fum i el foc i que compta amb segles d'història. Aquest acte simbòlic també pretén reclamar part del llegat del metge, astrònom, matemàtic i historiador de Manacor Joan Binimelis en el 400 aniversari de la seva mort.

 

"Des d'Amnistia Internacional Illes Balears agraïm la implicació del Consell de Mallorca i ens alegrem que hagi pres el testimoni d'aquest projecte pels valors que representa. També ens enorgulleix veure el suport d'una ciutadania compromesa i activa no només amb el patrimoni i la història de Mallorca sinó sensible als drets humans" explica Carlos Martín, coordinador de la campanya" Jo acullo / Jo Acull "d'Amnistia Internacional Illes Balears

 

L’encesa de les torres i talaies s’ha dut a terme aquest dissabte, 12 de gener, a les 13 hores i a les 18.15 hores. El manifest que s’ha llegit en l’encesa ha fet un esment especial a la doble dificultat i la doble condemna que suposa ser dona i refugiada. A més de jugar-se la vida com els seus companys de viatge, les dones sovint són sotmeses a vexacions i abusos de caràcter sexual o són captades per xarxes d’explotació i de tracta de persones.

 

Una altra de les novetats d’enguany és el Cant pels Drets Humans que se celebrarà durant l’acte d’encesa i que té com a himne la cançó de Lluís Llach, Viatge a Ítaca, amb la intenció de fer “un crit ben fort a favor dels drets humans”

 

“Per a nosaltres aquesta iniciativa és referent d’una societat que té en compte el patrimoni i els drets humans”, afegeix Carlos Martín d’Amnistia Internacional: “ tenim gent que vol donar una resposta molt diferent a la que s’està donant, desgraciadament, des d’una part d’Europa. I des de les Illes Balears, al centre del Mediterrani, estam dient d’aquesta manera no. Hi ha drets en risc que no estam disposats que es vulnerin”.

 

Recordem que Amnistia Internacional també va llançar la campanya mundial "I Welcome / Jo acullo" per exigir que els Estats brindin a les persones refugiades la protecció que necessiten i garanteixin que els seus drets humans són respectats. Mitjançant aquesta acció, l'organització segueix exigint ​​al Govern d'Espanya que compleixi de forma immediata els compromisos adquirits en matèria de reubicació i reassentament de les persones refugiades. Així mateix, insta les autoritats perquè augmentin les places d'acollida, especialment per a dones, nens i persones d'especial vulnerabilitat; que es garanteixin unes condicions d'acollida dignes; que s'impulsin mesures que assegurin el dret d'asil i que s'estableixin rutes legals i segures perquè ningú arrisqui la seva vida a la recerca d'asil